Gravidpodden från Preglife

Gravidpodden från Preglife header image 1

Om Gravidpodden

March 29, 2017

Hur mycket ska man gå upp i vikt under graviditeten? Hur illa mår man egentligen när man är gravid? Hur förbereder man sig inför förlossningen? Är ”färdknäppen” en myt eller kan förlossningen sättas igång av ett samlag? Ingen fråga är för stor eller för liten för journalist Anna-Karin Andersson och barnmorska Åsa Holstein. Gravidpodden är framtagen av Preglife och den produceras av produktionsbolaget Munck.

Gravidpodden är kostnadsfri och finns i sin helhet i appen Preglife (för iPhone och Android). Vissa avsnitt går även att lyssna på i iTunes och här på gravidpodden.se. 


Vi som gör Gravidpodden

Namn: Åsa Holstein.
Jobb: Leg barnmorska, verksamhetschef på Babygruppen, förlossningsbarnmorska på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, profylaxkursledare och sommelier.
Familj: Tre halvstora barn.
Åsa om graviditet och förlossning: Det är en upplevelse som vi minns hela livet. Jag brinner för att hjälpa kvinnor att hitta sin kraft att våga föda genom att lita på sin kropp och jobba tillsammans med den. Och se till så att partnern får redskap för att kunna vara ett bra stöd åt den födande kvinnan.
Åsa om Gravidpodden: Att göra Gravidpodden med Anna Karin är vansinnigt roligt. Vi blandar högt och lågt, inget för svårt eller för banalt för att få vara med. Om vi får dig som lyssnar att fnittra eller rynka på ögonbrynen känner jag att vi har lyckats.
Åsas favoriter bland poddavsnitten: Jag gillar sexprogrammet. Det är intressant, angeläget och roligt på samma gång. Och så tycker jag att programmet om Förlossningsrädsla är väldigt bra och klokt.
Åsas bakomkulissernaskvaller: Det allra mesta i gravidpodden är inspelat utan omtagningar, men i slutet av vårt avsnitt om prylar brast det för oss och vi skrattade så mycket att vi var tvungna att stoppa inspelningen flera gånger.

Namn: Anna-Karin Andersson.
Jobb: Journalist och programledare.
Familj: Man, två små barn och ett lite större bonusbarn.
Anna-Karin om graviditet och förlossning: Det var min grej visade det sig. Att bära på en bebis i magen och föda ut den var en baggis för mig men det är ju ett jobb och ta hand om det liv som kommer ut också så personligen har jag nog gjort mitt på det området nu. Generellt kan jag fascineras av att så många kvinnor i världen har upplevt en graviditet och fixat en förlossning. Det är så alldagligt och naturligt och samtidigt väldigt speciellt.
Anna-Karin om Gravidpodden: Det finns mycket info om graviditet. På vissa håll är den saklig men trist och präktig och på andra håll mer lättsam men dåligt underbyggd. I Gravidpodden vet att man att allt som sägs är faktagranskat men vi bjuder också på våra egna personliga berättelser. Jag och Åsa trivs ihop i studion. Det hörs när man lyssnar. Och så är det ju en fördel att podden är lättillgänglig. Man kan lyssna när det passar.
Anna-Karins favoriter bland poddavsnitten: Programmet om utseende gillar jag. Det kan tyckas vara ytligt och fåfängt att prata om hur man ser ut när man är gravid och nybliven mamma men ändå är det betydelsefullt för många. Det avsnittet kryddas också av att vi gästas av komikern Karin Adelsköld. Och så berör avsnittet om missfall. Det är känslomässigt starkt att höra hur traumatiskt det kan vara när en graviditet ofrivilligt avbryts.
Anna-Karins bakomkulissernaskvaller: Åsa gör bäst ifrån sig när hon får äta godis i studion.